5 boeken die ik zou aanbevelen.

Geen reacties

acs_0834

Omdat ik vorig jaar ergens een idee had gekregen voor een boekenclub, of hoe ik het toentertijd noemde ‘een geheime genootschap’, ben ik nu met een beter concept gekomen. Toentertijd hadden een aantal mensen zich aangemeld, maar na een tijdje werd het contact stroefjes en werd er eigenlijk niks meer mee gedaan. Omdat ik een boekenclub idee echt had onderschat, heb ik nu besloten om het anders aan te pakken. Ik ga gewoon eens in de zoveel tijd boeken aanbevelen. Ik ga dan ook de eerste post hierover beginnen met 5 van mijn favoriete boeken. Benieuwd? Lees dan snel verder!

acs_0836

1. De ondraaglijke lichtheid van het bestaan – Milan Kundera

Dit is echt mijn lievelingsboek! De titel kan het al een beetje verraden, dit is een heel poëtisch en filosofisch boek. Het is een roman die een verhaal vertelt over 4 mensen, een verhaal over het leven, liefde, over iets en niets. Wat vooral terug komt in het verhaal is monogamie of polygamie. Voor mij heeft het boek een best wel persoonlijke betekenis, omdat ik het kon terughalen in gebeurtenissen in mijn leven. Verwacht niet een verhaal wat je kan volgen, maar een verhaal wat tijdloos is. Een boek wat je opnieuw en opnieuw kan lezen en steeds nieuwe prachtige dingen blijft ontdekken.

acs_0825

2. De stad der blinden – José Saramago

Dit boek had mijn collega aan mij uitgeleend en ik heb het in 1 week uitgelezen. Wat was dit een sterk en meeslepend verhaal. Het is heel prachtig geschreven en is een absolute aanrader! Het gaat letterlijk over dat heel de stad blind wordt, behalve 1 vrouw die voor heel de stad gaat zorgen. Wat vooral opvallend is aan dit boek is het tekort aan interpunctie. Aanhalingstekens worden bijvoorbeeld vervangen door komma’s. Dit is expres gedaan, José Saramago wou namelijk zo het geschrift proberen na te doen van de blinde. Ook worden de dialogen onduidelijk geschreven en weet je eigenlijk niet duidelijk wie, wat zegt of vertelt. De mensen in het boek hebben ook geen namen. Dit komt er allemaal op neer dat de stem eigenlijk het belangrijkste is als je blind bent en dat je alleen daar op focust.

acs_0840

3. Norwegian wood – Haruki Murakami

Ook dit boek zit in mijn top 3, naja top 5 nu dan. Wat een magisch, romantisch maar vooral melancholisch boek. Tijdens het lezen van dit boek, kreeg ik vaak rode wangetjes en oortjes, maar was ik toch gefascineerd door de sfeer van het boek. Vooral door het gevoel van eenzaamheid en verdriet die het bij mij achter liet. Dit liefdesverhaal gaat over Watanabe en zijn leven. Wat vooral terugkomt in dit boek is zelfmoord. Daarom vind ik dat je dit boek pas moet gaan lezen als je sterk in je schoenen staat. Ook dit boek betekent veel voor mij, omdat ik de momenten hierin kan terugkoppelen in mijn leven. Ik moet wel zeggen dat na het lezen hiervan ik een tijdje met een brok in mijn keel liep, omdat ik verdriet voelde. Maar het blijft een meesterwerk.

acs_0830
4. De Meester en Margarita – Michail Boelgakov

Over meesterwerken gesproken, dit is een klassieker die iedereen gelezen moet hebben. Russisch of niet, lees dit boek! Een verhaal wat in het begin moeilijk te volgen is, maar waarvan het het echt waard is om ooit in je leven te lezen. Je moet eventjes langs de eerste hoofdstukken komen, maar daarna ga je alles snappen. Dit boek is een van de mooiste dingen die is voortgekomen uit het strenge regiem van Stalin. Bulgakov kreeg het voor elkaar om kritiek te geven op het voormalige Sovjet-Unie in een vorm van een prachtige roman. Het boek werd zelfs een tijdje verboden. Het verhaal gaat over De Meester, die een roman schrijft over Pontius Pilatus en wordt opgesloten in een gesticht. Op dat moment verschijnt de duivel Woland in Moskou met zijn vergezellen waaronder de zwarte kat Behemoth. Ze gebruiken zwarte magie, plegen moorden en zaaien kwaad. Er gebeuren allemaal rare dingen in Moskou. Margarita sluit een pact met de duivel om haar geliefde Meester te bevrijden en verandert in een heks. Ik ga niet te veel verklappen want het is het echt waard om dit boek ooit te lezen. Tip: vraag je Russische vrienden over dit boek, of praat er met mij over.

acs_0839
5. De Wereld van Sofie – Jostein Gaarder 

Als je mijn blog al een tijdje leest, weet je dat dit boek in dit rijtje hoort. Wil je meer leren over filosofie? Dan is dit jouw startboek. Lees, zoek, denk, vind het en lees het nog een keer. Het verhaal gaat over Sofie, Hilde en een filosoof, meer hoef ik niet te zeggen, want anders is het voor jou niet meer leuk. Af en toe is het verhaal te kinderlijk en persoonlijk ben ik niet helemaal weg van het einde. Maar dit boek is zeker een boek wat je ooit in je leven moet hebben gelezen als jij je verdiept in de filosofie of in wilt gaan verdiepen. Open je ogen en denk verder.

acs_0835

Voorlopig vind ik dit wel een goed lijstje voor deze zonnige quarantaine binnen-zit-dagen. Laat mij vooral weten of jij een van de bovenste boeken al hebt verslonden en wat jij ervan vond en jouw kijk erop.

acs_0842

Ik ben heel benieuwd naar jullie mening. Heb jij een boek waarvan jij vindt dat ik het echt moet lezen? Laat het mij dan weten in de reacties.

acs_0827acs_0826

xx

 

Antje Boekenwurmpje La Angel

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s